12 septembre 2006

De Standaard

La Louvière ruimt het puin van Zheyun Ye

Hoe maak je van een middenmoter in eerste klasse een zieke club in derde? Het antwoord: haal eens een Chinees. In La Louvière kunnen ze erover meepraten. Terwijl voorzitter Filippo Gaone nog als een aasgier boven de club cirkelt in de hoop zijn laatste graantjes mee te pikken, moeten de Wolven zich klaarstomen voor de start van de competitie in derde klasse B. Niet makkelijk als je ziet in welke verre staat van ontbinding de Henegouwse vereniging zich bevindt. Een bezoekje aan de ruïnes van La Louvière.

De afrit La Louvière op de E19 richting Bergen. Net voor het centrum van La Louvière stijgt een rookpluim op. De restanten van het Stade du Tivoli die in brand staan? Neen, het is de uitstoot van de schouw van staalfabriek Duferco. Het had anders wel gekund.

Zoals in een melige Hollywood-film flitsen de gouden tijden van RAAL ons voor de ogen voorbij. De zonderlinge Daniel Leclerq, bijgenaamd de Druïde, die de neo-eersteklasser met een vleugje magie voor degradatie behoedt. De triomf in de bekerfinale tegen Sint-Truiden met Ariël Jacobs, de Europese uitschakeling tegen Benfica. Het ontluikende talent van Klukowski, Ishiaku, Proto, Onyewu. Een bal die ontploft.

En dan een maandag in februari, daags na de beruchte Panorama-uitzending. Een ongeziene meute perslui hokt samen voor de ingang van het Stade de Tivoli. Het begin van de sloopwerken. Wekenlang volgen de onthullingen elkaar op: koppen rollen, Gilbert Bodart, Pietro Allatta, Laurent Denis en voorzitter Filippo Gaone worden ontmaskerd. En dat alles door de vloek van gokchinees Zheyun Ye. Wat overblijft, is een schim van wat ooit een gezellige eersteklasser was: een terminale patiënt op wie voorlopig niemand euthanasie durft plegen.

Vlak naast het stadion zijn twee werkmannen in de weer om de tent af te breken waar vroeger business seats waren. Een beeld dat alles zegt. La Louvière heeft geen website, geen geld en geen ziel meer. Welkom in de chaos!

Brouwer niet betaald

De teloorgang van de Wolven treft de hele stad La Louvière, niet het minst de plaatselijke burgemeester Willy Taminiaux. ,,Ik ben heel triest. Het imago van de stad is besmeurd en het zal jaren duren eer dat opgepoetst is.''

Wat Taminiaux vooral op de maag ligt, is de schuldenberg die Gaone en zijn kornuiten opstapelden. Circa 1,3 miljoen euro staat de bankrekening in het rood en de putten werden werkelijk overal geslagen. Brouwers en traiteurs die de laatste maanden van het vorige seizoen niet zouden betaald zijn, telefoonrekeningen. Volgens hardnekkige geruchten zijn er zelfs spelers die nog achterstallig loon moeten krijgen. Het voortbestaan van de club hangt daarom nog steeds aan een zijden draadje. ,,Ik heb een onderhoud met de voetbalbond gevraagd. Ik hoop dat ze klare wijn schenken over wat er te gebeuren staat'', aldus Taminaux. Lees: welke straffen er in het licht van de omkoopzaak nog kunnen volgen. Een faillissement en schrapping van de club is niet ondenkbaar. ,,Mijn enige bekommernis is dat het stamnummer 93 behouden blijft én dat de club in derde klasse kan blijven. Wij hebben als stad van 77.000 inwoners zo'n vier miljoen euro gestopt in de renovatie van het stadion. Voor ons is dat een enorme investering.'' De nieuwe tribunes zijn een jaar na voltooiing voorbestemd om weg te kwijnen in de krochten van derde klasse.

Filippo Gaone, de gevallen textielbaron uit Courcelles, is de man die de club als sponsor en voorzitter naar de hoogste divisie stuwde. De barmhartige Samaritaan? Niet onmiddellijk, gezien de manier waarop hij momenteel zijn investering terugbetaald wil zien.

Taminiaux: ,,Ik ken die man niet, dus ik spreek me er niet over uit. Alleen dit: ik heb de wens uitgesproken dat hij een stap opzij zou zetten, maar dat doet hij niet.''

De diepe zakken van Gaone

Gaone heeft zijn klauwen nog steeds niet van de club afgetrokken. Officieel is hij nog altijd de voorzitter. Zijn drijfveer laat zich raden: geld, of wat had u gedacht? ,,Zeventig procent van de redenen waarom Gaone rond de club blijft hangen, is de hoop op een riante transfersom voor Peter Odemwingie'', zegt David Considerant, voorzitter van de supportersclub van La Louvière. ,,Toen Odemwingie, momenteel topschutter in de Franse Ligue 1, naar Lille verhuisde, bedong La Louvière twintig procent op de doorverkoop. Volgens de laatste berichten bood Bolton zestien miljoen euro (maar Odemwingie blijft tot nader order bij Lille, red.). Als die twintig procent bij La Louvière terechtkomt, wil Gaone die nog snel opstrijken.''

Supporter zijn en vooral blijven van La Louvière is niet makkelijk, beaamt Considerant. ,,Wij schamen ons niet voor de club op zich, wel voor het bestuur dat er nu nog zetelt. Gaone en zijn twee zonen, alsook zijn vriend Claude Verbist hebben de touwtjes nog in handen. Zij hebben deze club ten gronde gericht.''

,,Daarom boycotten we de abonnementenverkoop en betalen we alleen nog voor uitwedstrijden. Bij de thuiswedstrijden blijven we buiten het stadion staan, in de hoop mensen te overtuigen om geen tickets meer te kopen. Want wij vrezen dat al dat geld rechtstreeks naar Gaone vloeit, niet naar de club. En op een dag zal hij plots weg zijn met al dat geld.''

Zowel de stad als de meeste fans hopen dan ook dat Gaone zich definitief terugtrekt, zodat er met een schone lei kan gebouwd op de restanten van het oude La Louvière. Een nieuwe sterke man vinden blijft voorlopig het grootste probleem.

,,Er zijn potentiële overnemers, maar die willen natuurlijk geen kat in een zak kopen'', weet ook Considerant. De kans dat Gaone echter zelf een deel van de schulden bijpast, is eerder klein. Vandaar dat kandidaat-overnemer Bruno Siita, handelaar in Italiaanse voeding, het risico niet durfde te nemen om zijn familiebedrijf op het spel te zetten. Met Antonino Castagna, werkzaam in de brandstoffensector, is er een andere kandidaat op de proppen gekomen, maar ook in zijn geval is het wachten op witte rook.

Vrije val naar bevordering

De nog aanwezige spelers drukken zich uit holle frasen en maken zich net als nieuwbakken coach Patrick Thairet, ex-Olympic Charleroi, sterk dat de wederopbouw van RAAL mogelijk is. Dat de fundamenten - het bestuur - ontbreken, is slechts ,,tijdelijk''. Niettemin moet Thairet het stellen met een spelersgroep die niet veel soeps is. ,,Een spits en een middenvelder zou ik wel nog kunnen gebruiken'', zegt Thairet. Alsof dat voldoende is. Niet vergeten ook dat La Louvière ten gevolge van de geweigerde licentie met een handicap van drie punten aan het seizoen begint.

De Henegouwse club werd vakkundig gepluimd: Fadel Brahami en Olivier Guilmot werden door Bergen ingelijfd, Moeskroen pikte Alex Teklak in, Quantin Durieux, Michael Cordier en de succesvolle keeperstrainer Michel Piersoul vonden bij Brussels onderdak. Het gros van het vreemdelingenlegioen zwermde uit over Europa: Blay trok naar Dinamo Boekarest, Oliseh zit bij Queens Park Rangers, Kwembeke bevindt zich in Monza, Rogerio speelt in Luxemburg. Anderen zoals Jbari en de Pool Mazurkiewicz vonden zelfs geen nieuwe club.

,,Claude Verbist, de vriend van Gaone, is daarvoor verantwoordelijk'', stelt Considerant. ,,Via allerlei bevriende connecties heeft hij de transfers gedaan. Het belang van de club was voor hem van geen tel. Het enige wat hem interesseerde, waren transfers waar hij zelf beter van werd. Mazurkiewicz wou bij de club blijven voor een hongerloon, maar Verbist stuurde hem wandelen.''

De enige overlevenden van vorig seizoen die misschien een belletje doen rinkelen, zijn invallersdoelman Benoît Daniel en Alexandre Potier. Voor het overige werd een hele rist tweede- en derderangsfiguren weggehaald bij Union en andere clubs uit lagere afdeling. De enige bekende naam is Mohamed Camara, op overschot bij Germinal Beerschot. Nauwelijks drie spelers zijn ouder dan 25, de helft is twintig of jonger. De club telt momenteel slechts twee aanvallers in zijn rangen.

,,Een jaar geleden speelden we nog in het Astridpark tegen Anderlecht, nu zitten we in derde klasse met een abominabele ploeg. Want het is erg, hé'', aldus Considerant. ,,Pas als Gaone verdwijnt, zal ook Verbist vertrekken. En ik geef het je op een blaadje: als Gaone nog lang hier is, dan zakken we dit seizoen ook naar bevordering.''

Een verklaring vanwege het bestuur van La Louvière krijgen we niet. Filippo Gaone geeft geen gehoor aan onze oproepen, zijn vriend Claude Verbist doet dat wel, zij het met tegenzin: ,,Ik zit niet meer in de club, ik steek alleen een helpend handje toe. En voor het overige moet u zich maar wenden tot de voorzitter. Geen commentaar.''

Busje komt niet

Het gerommel in de bestuurskamer heeft bovendien zijn weerslag op het sportieve plan. Zo was er een oefenwedstrijd in het Noorden van Frankrijk waarbij de spelers hun vervoer zelf moesten regelen. Wegens het gebrek aan structuur binnen de club was er geen autobus. De spelers hebben ook nog geen nieuwe uitrusting. Ze werkten dus hun oefenwedstrijden af met de truitjes van vorig seizoen. Dat wil zeggen: met de vroegere hoofdsponsor CPH, die zich in het licht van de zaak Ye terugtrok en niet langer met La Louvière geassocieerd wil worden.

Met Adidas ligt La Louvière in proces, een andere kledingsponsor is failliet. Umbro en Activity zouden voor nieuwe uitrusting zorgen. Die is besteld, maar nog onderweg, klinkt het bij de club. Tegen zondag, wanneer er op Walhain wordt gespeeld, zouden ze moeten arriveren.

Considerant en andere fans zien het met lede ogen aan. ,,Maar fan worden van het verderop gelegen Bergen? Geen sprake van. Alleen dit: blijkbaar verandert sport in business als er te veel geld mee gemoeid is. Ik hou nog steeds van voetbal, maar ik kijk er anders naar dan vroeger.'' (De Standaard)

Posté par ventderevolte à 16:51 - - Commentaires [0] - Permalien [#]


Commentaires sur De Standaard

Nouveau commentaire