12 septembre 2006

De Morgen

Mankende, huilende Wolven

La Louvière begint dit weekend aan nieuw hoofdstuk in derde klasse

Mei 2003. La Louvière wint tot ieders verbazing de Belgische voetbalbeker ten koste van Sint-Truiden. Het Belang van Limburg moet duizenden speciale edities weggooien, in de Borinage wordt dagenlang gefeest. Drie jaar later is Royale Association Athlétique Louviéroise een schim van die volkse pracht. Het start zondagmiddag in derde klasse B.

La Louvière l Na het mislopen van de licentie is de Henegouwse club als een pudding in elkaar gezakt. Zowat alle spelers vertrokken, de hoofdsponsors lieten het afweten, de voorzitter wordt gehaat en wil eigenlijk geen voorzitter meer zijn.

Schrijnend is het bijna, hoe het Stade du Tivoli er vandaag bijligt. Desolaat, overal op slot. Alleen in het piepkleine secretariaat is wat bedrijvigheid. De bouwvallige dame van dienst kletst wat met een lokale burger. Ze heeft tijd zat, want er staan niet meteen supporters in de rij om zich een abonnement aan te schaffen. Hoeveel er al verkocht zijn? "Weinig", zucht ze, zonder een getal te willen noemen. Uit schaamte allicht, want ook zij weet natuurlijk wel waar de supportersclubs mee bezig zijn. De abonnementenverkoop, de ticketverkoop, zowat alles wat geld opbrengt, wordt geboycot.

La Louvière is sowieso al niet echt een stad om vrolijk van te worden, maar nu is er ook in en rond het voetbalstadion nog maar weinig te beleven. Alleen een paar prille tieners hebben wat pret. Zij zijn door de draad van het oefencomplex gekropen, en amuseren zich op het oefenterrein (mét kunstgras). Normaal traint daar overdag het eerste elftal, maar dat was dus vorig jaar. Vandaag staan de oefensessies 's avonds gepland. Dat hoort zo in derde klasse, en zeker voor La Louvière kan het niet anders. Sommige van de spelers zitten momenteel immers hun schoolboeken te kaften, anderen zijn aan het werk.

Wie wat ervaring had, is verkocht. Maar dat is niet het enige wat ze op Tivoli zijn verloren. Sponsors zien het niet meer zitten, truitjes hadden ze deze week ook nog niet, en zelfs een autobus regelen om de spelers naar een oefenmatch te voeren, bleek een paar weken geleden een probleem. De structuur is zoek. Eén reden: de machtstrijd in de bestuurskamer. Tegen eerdere berichten in zit preses Filippo Gaone nog altijd op zijn troon. Om nog wat geld binnen te halen van transfers, menen sommigen, maar eigenlijk zit het kluwen veel ingewikkelder in elkaar.

Zheyun Ye

Er zijn kandidaat-overnemers, maar die willen eerst weten hoe de schuldenberg er precies bij ligt. "Alle documenten liggen verborgen in de kast van Gaone", zegt Antonio Castagna, brandstofmagnaat. De schuld van La Louvière zou volgens sommige berichten al opgelopen zijn tot 1,5 miljoen euro. "Gezever", zegt Gaone. "Het is 350.000 euro. Grotendeels btw, waarvoor we een afbetalingsdeal hebben. Dat is natuurlijk de schuld zolang ik bij deze club blijf..." Gaone wil geld zien. En zolang dat er niet komt, blijft de man gewoon zitten. "Ik wil het niet meer, maar als de club mij nodig heeft (!), blijf ik nog wel even."

La Louvière zit in een impasse. De supporters zijn de rebellie nabij en het stadsbestuur krijgt de kriebels van de clubleiding, die zich het voorbije jaar vooral in de kijker heeft gefietst door mee te doen aan de spelletjes van gokchinees Zheyun Ye. Want dat was ook La Louvière: het clubje van Gilbert Bodart, Laurent Denis, Pietro Allatta... Het onderzoek loopt nog altijd, en allicht krijgen de Wolven de komende maanden nog zwaardere klappen. En wat als al de schuldeisers beginnen met procederen? Spelers en trainers zijn naar verluidt niet betaald in juni. Brouwers, catering, allemaal wachten ze nog op centen.

Vlaamse enclave

De Morgen dacht daar even iets over te vragen aan manager Claude Verbist, maar kwam van een wel heel kale reis terug. "Voor wie werkt u? De Morgen? Neen, sorry, ik heb geen tijd... tuut-tuut-tuut" Vlamingen zijn vandaag niet bepaald geliefd in deze regio. In het supporterscafé op de hoek van Boulevard du Tivoli en Rue du Moulin wordt raar opgekeken als iemand in het Nederlands zit te telefoneren. Als die dan ook nog eens een notitieboekje bovenhaalt, worden de blikken zelfs dreigend. De gedachte aan vorig jaar, toen RAAL vooral in de Vlaamse pers werd aangevallen, is nog vers.

"Je moet dat in de context bekijken", weet Humo-journalist Pascal Verbeken, die de afgelopen maanden de straten van La Louvière afschuimde voor zijn boek Arm Wallonië, dat begin volgend jaar uitkomt. "De mensen in La Louvière staan al heel hun leven in de hoek waar de klappen vallen. De voorbije dertig jaar verdwenen 60.000 jobs in Le Centre, de werkloosheid bedraagt bijna dertig procent. Ze begrijpen niet waarom ze ook nog eens voortdurend vernederd worden door de politieke klasse in Vlaanderen. Dat de Vlamingen op hun laatste trots, de RAAL, zijn komen spuwen, was de vernedering te veel."

Het kon rekenen op immens veel onbegrip, zeker ook omdat verschillende inwoners van La Louvière ouders of grootouders hebben die ooit Vlaanderen moesten ontvluchten. Jawel, RAAL komt uit een Vlaamse schoot. Samen met de Taillis Préwijk in Charleroi was de Hocquetbuurt in La Louvière aan het eind van de negentiende eeuw een enclave van Vlaamse migranten. Twee clubs ontstonden, respectievelijk Olympic Charleroi - Flaminpic in de volksmond - en RAAL. Stade Triffet, waar het allemaal begon voor de club, was vroeger een wielerpiste, geliefd door de allereerste Flandriens.

Na de Tweede Wereldoorlog zouden de aangetrokken Italianen zich in dezelfde regio's komen vestigen. Ze namen het gemeenschapsleven over en de voetbalclub erbij. De trots bleef even groot, en werd mogelijk zelfs heviger. De steun van het volk heeft RAAL zeker, maar toch staat de club zwak. Omdat het in een zwakke economische regio ligt. "Maar ook omdat het onvoldoende steun krijgt vanuit de sterkste politieke lobby's", aldus Verbeken. Bergen heeft Elio Di Rupo, Charleroi de clan Van Cauwenberghe. RAAL heeft het volk. En Filippo Gaone. (De Morgen)

Posté par ventderevolte à 12:53 - - Commentaires [0] - Permalien [#]


Commentaires sur De Morgen

Nouveau commentaire